İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ PROFOSYENELLİĞİNİN A B C ‘Sİ
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununa göre işyeri tanımındaki tüm yerlerin yasanın gereklerini yerine getirme zorunluluğu hepimizin bilgisi dâhilindedir. Kanunun devlet, işveren ve çalışandan oluşan üçlü ayağının çalışmalarında olmazsa olmaz rehberleri, İsg profosyenelleri diye tanımlanan işyeri hekimleri ve iş güvenliği uzmanlarıdır.
Tüm İsg profosyenellerinin isteği sorunsuz ve verimli bir çalışma ortamıdır. Sonuçta zorlu çalışma şartlarının dışında en büyük sorunlardan birisi verdikleri emeğin karşılık görmemesidir. Yani sorumluluğu altında olan işyerlerinde hem işveren hem de çalışanlarda istendik davranışlar görülmemesidir. Bu olumsuzluğun nedenleri nedir?
-Çalışılan kurum ile isg profosyeneli nin arasında güçlü bir iletişim kanalı oluşmaması
-Hizmet alan kurumun İSG kültürünü oluşturmaması ve tam olarak içselleştirmemesi
-İSG çalışmaları için gereken bütçenin işyeri tarafından oluşturmaması veya kısıtlı olarak kullanılmaya çalışması
-İSG profosyenelinin hizmet alan kurumun çalışma alanı ile ilgi teknik bilgi eksikliği
-Çalışanların İSG kurallarını yaşam biçimi ve alışkanlık haline dönüştürmemesi
Yukarıdaki sorunları yaşamamak veya en aza indirgemek için neler yapmalıyız?
Öncelikle çalıştığımız kurumun bizi doğru olarak anlamasını sağlamalıyız. Çalıştığımız kurum bizi yasa gereği kendilerine direktifler sunan bir denetimci olarak değil, aksine kendileri için emek veren ,firmada bulunma amacı kendilerinin sağlık ve güvenliğini korumak olan yol göstericiler olarak görmelidir.Buda doğru iletişim kanalını açmaktan geçer ,eğer kanal tıkalı ise akış sağlanamayacak bir süre sonra sıkıntılar baş gösterecektir.
Aynı zamanda genellikle kurumların İSG dosyalarının ilk sayfasında bulunan isg politikaları hayata geçirilmiyor, yazılı olarak kalıyorsa çalışmalarımız zorlaşabilir. Bu sorun için kurum ile sık sık toplantılar ve değerlendirme çalışmaları yapmamız, işveren ve çalışanlara ölçülebilir hedefler koymamız, fikir ve görüşlerini çalışmalarımıza sözde değil, gerçekten dahil etmemiz işimizi kolaylaştıracaktır.Hizmet alan kurum iş güvenliğinin hem yasal hem de rasyonel hayattaki önemini anlarsa İSG bütçesini bir yük olarak değil ,olumsuz ve istenmeyen olaylara bir önlem olarak görecek ,gereklerini yerine getirecektir.
Çalışacağımız kurumun çalışma alanındaki teknik bilgi eksikliğimiz hem çalışmalarımızı hem de işveren ve çalışanlarının bize olan güven duygusunu olumsuz etkileyebilir.
ZAMAN+ENERJİ :PROFOSYENELLİK tir.Fakat dört basamaktan oluşur. Şöyle ki,
1-Zaman+ enerji: öğrenme
2-Zaman+enerji: yapabilme
3-Zaman+enerji: Uzmanlaşma
4-Zaman+enerji: Profoyonellik
Yukarıdaki formüle göre zaman ve enerji birimlerini dengeli olarak kullanmamız gerekir.
Kısacası çalışırken yukarıdaki noktaları göz önüne almasak firmalarla olan iletişimimiz adeta Türkçe bilmeyen turiste adres tarif ettirmeye benzeyecektir.
Hepimize kazasız ve iyi anlaşılabileceğimiz işler dilerim.
Funda DEMİRGIRAN
A sınıfı İSG Uzmanı
Yorum yapılmamış