Ofis Çalışanlarının 6 Sağlık Riski
- Uzun ve hareketsiz geçen mesailer
Masa başında uzun saatler geçirmeniz; başta kas ve eklem rahatsızlıkları olmak üzere; diyabet, obezite ve daha pek çok hastalığa zemin hazırlamaktadır. Yani hareketsizlik sadece baş, boyun ve sırt ağrılarıyla sınırlı değildir.
Bu sebeple oturduğunuz yerde bile yapabileceğiniz ofis egzersizlerini yapmanızı ve saatte bir kez ufak bir yürüyüş yapmanızı tavsiye ederiz.
- Kahvaltıyı atlamak
Erken saatte başlayan mesailer nedeniyle bir çok ofis çalışanı günün en önemli öğünü olan kahvaltıyı atlıyor ya da geçiştiriyor. Ancak, bunun metabolizmanızı strese soktuğunu biliyor musunuz?
Üstelik kahvaltı etmemeniz, daha çabuk ve fazla kilo almanıza da neden oluyor.
Bu kahvaltıyı atlamamanızı tavsiye ederiz.
- Mutsuzluk ve depresyon
Hareketsizliğin, mutsuzluk ve depresyonla doğru orantılı olduğunu henüz fark etmemiş olabilirsiniz.
Cuma gününe olan sevginiz ve Pazartesi sendromlarınızın nedeni hareketsizlik olabilir.
Hatta sosyal medyada ilgi gören “Thanks God It’s Friday – Allahım çok şükür cuma geldi” caps’leri de masa başı çalışmaktan sıkılmış olan kişilerin eseri olabilir.
- Ergonomik olmayan ofis ortamı
Ofis çalışanlarının bir şekilde hareket etmeleri kısa egzersizler yapmaları gerekiyor.
Belirli aralıklarla masanızdan kalkıp kısa yürüyüşler ile boyun, bel ve bacak egzersizleri yapılmalıdır.
Uzun saatler hareketsiz oturmanıza neden olan bir işiniz varsa, doğru oturma pozisyonunu sağlayacak ofis mobilyaları tercih edilmelidir.
- Ofiste temiz hava azlığı
Hava sirkülasyonu yetersiz olan klimaların kullanıldığı ofislerde, doğal ve temiz hava yetersizliği sağlığınızı tehdit eden bir diğer unsurdur. Ofislerinizi düzenli aralıklarla havalandırmayı ihmal etmeyiniz.
- Bilgisayar karşısında geçen saatler
Maşa başı çalışmanın en büyük risklerinden biri de sürekli aynı pozisyonda oturulmasıdır.
Uzun süre mouse ve klavye kullanmak Karpal Tünel Sendromu’na neden olabiliyor. Ele giden sinirlerin bilekte sıkışması nedeniyle ağrı ve uyuşmayla kendini gösteren bu hastalık, kalıcı sinir hasarlarına neden olabiliyor.
Bu yüzden çalışırken bileğinizi eğmeyin ve düz bir şekilde kullanın.
Aşağıda görselleri verilen egzersizleri masa başında bile yapabileceğinizi lütfen unutmayın. Ayrıca ofis içinde kısa yürüyüşlere çıkmanın beden ve ruh sağlığınıza fayda sağladığını da. Son olarak sağlıklı oturma pozisyonuna göz atmanızı ve çalışma masanız ve oturma şeklinizi bu pozisyona uyacak şekilde ayarlamaya çalışınız.
Konuyla ilgili aklınıza takılan soruları lütfen işyeri hekiminiz ve iş güvenliği uzmanına danışınız.
Sağlıklı ve güvende olduğunuz bir çalışma yaşamı dileriz.
Masa Başı Egzersizleri
Masa Başı Egzersizleri, uzun süre masa başında ofis ortamlarında çalışan her yaştan insanlarda kas ve iskelet sorunlarının oluşmasıyla bunu aşmak adına yapılan birtakım küçük spor hareketleridir. Vücudun bazı noktalarında sürekli ağrı oluşumu ve hareketsizlik meydana gelmektedir. Böyle alanlarda çalışırken ufak tefek egzersizlerle bu problem ile baş edilebilir. Yanlış duruş, stres, sürekli standart masa başı oturuşları boyun, sırt, bel, kol, bacak, kalça kısımlarında uyuşma, ağrı ve hareket güçlüğü yaşanmasına sebep olur. Masa başı işlerde en çok görülen rahatsızlıklar mesai süresince katlanarak oturulan bacakların ağrı-sızı belirtisi göstermesi, el bileklerinde sinir sıkışması, baş parmaklarda tendon rahatsızlığı gibi sorunlardır. Bu rahatsızlıklarla karşı karşıya kalmamak için oturulan koltukta sırt desteği kullanılması, kısa molalar verilmesi, bulunulan ortamda kısa yürüyüş yapılması ve el, kol, bacak, boyun kısımlarına kan akışını hızlandırmak için hareketlilik sağlamak gerekir.
Masa başı egzersizlerinin birçok çeşidi vardır. Bu egzersizleri bilinçli olarak yapmak önceliğiniz olmalıdır. Bilinç dışı yapılan ani hareketler vücudun belirli yerlerinde hasara yol açabilir. Masa başı egzersizleri yaparken herkesin bulunduğu ortamda hareket yapılması bakış açıları yönünden uygun olmayabilir. Bunun için insan yoğunluğunun olmadığı anlar tercih edilmelidir. Aşırı efor kaybettiren egzersiz yapılmamalı ve belirli aralıklarla birkaç saniye ile kısıtlanmalıdır. Bazı masa başı egzersizleri şunlardır;
Nefes egzersizi: Düzgün oturuş veya ayakta rahat bir pozisyon alıp bir el karın üzerinde diğer el göğüs üzerinde tutulup ağız kapalı bir şekilde yavaşça burundan derin nefes alınır.
Yaklaşık 3 saniye beklenerek ağızdan nefes verilir. Bu işlemin en az üç defa art arda yapılması uygundur.
Boyun egzersizi: Doğru pozisyonda oturarak nefes alınırken baş istenilen tarafa yavaşça çevrilir. Daha sonra nefes vererek baş direk karşı pozisyona getirilir. Ardından nefes alınıp baş göz hizasına kaldırılarak nefes verilim çene hizasına yavaş bir şekilde getirilir. Normal nefes düzeniyle baş kendi ekseni etrafında dairesel olarak yavaşça döndürülür. Bu hareketleri ani hızda yapmamak gerekir. Boyun egzersizi için bir dakika yeterli olacaktır.
Omuz egzersizi: Ergonomik oturuş ile doğru nefes tekniği kullanarak omuzlar kulak kısmına yaklaştırılarak yükseltilir. Ardından tekrar kendi seviyesine nefes vererek düşürülerek öne, arkaya, aşağıya doğru dairesel hareket ettirilir. Yeterli olarak bu egzersiz yapıldıktan sonra koltuğa yaslanıp göz birkaç saniye kapatılarak dinlendirilir. Bu egzersizi kısa saniyelerde tutmak yeterli gelecektir.
Ayak egzersizi: Ayaklar kendi çevresinde dairesel olarak yavaş bir şekilde hareket ettirilir. Bu egzersiz için birkaç saniye yeterlidir.
El bileği egzersizi: Masa başı işlerde devamlı bilgisayar, daktilo, hesap işleri, el ile yazı işleri egzersiz yapılmasını zorunlu kılar. El bileği egzersizi olarak eller yumruk haline getirilerek kendi çevresi ekseninde çevrilir. Ayrıca parmaklara açma kapama işlemi yapılarak kan dolaşımı hızlandırılır. 10 saniye bu egzersizin yapılması kafidir.