Veliköy Mh. Vatan Cd. No:15-19 Çerkezköy / TEKİRDAĞ
05538554158
salih@turktest.com.tr

Toksin Yükünü Gösteren Belirtiler ve Detoks Yolları

Toksin Yükünü Gösteren Belirtiler ve Detoks Yolları

Günümüzde artan bir toksin yüküyle karşı karşıyayız. Elli yıl öncesine göre çok farklı bir dünyada yaşıyoruz. Çevre kirliliği, işlenmiş gıdalar, ağır metaller, alerjenler, pestisitler, ilaçlar, kişisel bakım ve ev temizlik ürünleri gibi toksik maddelerin sürekli bombardımanı altındayız.

Hava kirliliği. Dünya Sağlık Örgütü’nün raporuna göre son beş yıl içerisinde küresel hava kirliliğinde %8 artış oldu.
Pestisitler. Gündelik pestisit maruziyeti nedeniyle çocuklarda her yıl toplam 16.9 milyon IQ puanı kaybı yaşanıyor.

İlaç ve Alkol Kullanımı. Reçeteli ilaç, madde bağımlılığı ve alkol kullanımının artması vücudun detoks yolaklarının özellikle karaciğer ve sindirim sisteminin aşırı yüklenmesine neden oluyor.

Su ve besin zincirindeki kimyasallar. Sudaki klor, ağır metaller ve gıdalardaki katkı maddeleri, plastikler kanser ve kronik hastalık riskini artırıyor. Plastik malzemelerdeki hormon benzeri etki yapan kimyasallar vücudun hormon sistemini olumsuz etkiliyor. Ev temizliği ve kişisel bakım ürünleri. Cildimiz en büyük organımızdır. Sürdüğümüz bütün losyonlar, kremler ve bakım ürünleri, temas ettiğimiz temizlik malzemeleri doğrudan emilerek vücudumuza çok sayıda kimyasal maddenin girmesine neden olur. Bu gibi ürünlerin içerisinde fenoksietanol, parabenler ve formaldehid gibi tehlikeli toksinler bulunabilir.

Negatif düşünce ve duygular. Negatif duygu ve düşünceler vücutta strese dönüşür. Kronik stres kortizol düzeylerini artırarak enflamasyona ve bağışıklığın bozulmasına neden olur.

Modern Dünyada Detoks

Bütün bu faktörleri alt alta sıraladığımızda günümüzde vücudumuzun doğal detoks kapasitesinde aşırı bir yüklenme olması şaşırtıcı değil. Normalde vücudumuz kendini sürekli olarak mükemmel biçimde detoksifiye eder. Bu işlem yedi gün 24 saat devam eden bir süreçtir. Kalın bağırsaklar, lenf sistemi, karaciğer, akciğerler, böbrekler, cilt — bu organların tümü atıkları vücuttan çıkarmak için tasarlanmıştır.

Peki vücudumuzu detokslayan bu kadar çok mekanizma varsa niçin ayrıca bir detoks ihtiyacı duyuyoruz? İşte bunun sebebi çevremizde her geçen yıl artan muazzam toksin yükü. Toksik maddeler hayatımıza bu kadar çok girdiği için vücudumuzun kendi mekanizmaları bu yükü kaldıramaz duruma gelebiliyor.
Toksik Yüklenme Belirtileri

Vücudumuzun detoks mekanizmalarının zorlandığını nasıl anlarız. Bunun pek çok belirti ve semptomu olabilir. Sık rastlanan bazı belirtiler şunlar olabilir:

1 – Zihin Bulanıklığı (Beyin Sisi): Toksinlerin en çok etkilediği organların başında beynimiz gelir. Zihin açıklığı ve beyin fonksiyonları toksinlerden etkilenir. Bunun sonucunda net düşünememe, odaklanma güçlüğü, motivasyon eksikliği, düşünce bulanıklığı, unutkanlık gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Topluca “beyin sisi” olarak adlandırılan bu tablonun nedeni beyin ile bağırsaklarımız arasındaki güçlü ilişkidir. Beyinde nörokimyasal faaliyetlerden sorumlu olan nörotransmiterler sindirim sisteminde yapılır. Bağırsaklarda zararlı bakterilerin üremesi, bağırsakların toksik maddeleri sızdırarak bunların kan akımına karışması gibi olaylar beyin çalışmasını etkiler. Nitekim yakın zamanda depresyon ve otizm gibi birçok beyin rahatsızlığının altında sindirimle ilgili bozuklukların bulunduğuna ilişkin kanıtlar artmaktadır.

2 – Yorgunluk: Aşırı yüklenen detoksifikasyon sisteminin bir diğer sık uyarı işareti yorgunluk, kas ve eklem ağrılarıdır. Genel bir halsizlik, enerji eksikliğinden şiddetli ağrı ve kronik yorgunluk sendromuna kadar değişen bir tablo görülebilir. Küflerden kaynaklanan mikotoksinlerin kronik yorgunluk vakalarının yüzde 90’ından sorumlu olduğu bulunmuştur.

3 – Vücut Kokusu: Toksin birikiminin nahoş yan etkilerinden biri vücut kokularında artış olmasıdır. Özellikle karaciğerin toksinleri temizlemede yetersiz kalması durumunda vücut kokusu, dışkı kokusu ve nefes kokusu bunu belli edebilir. Vücuttan toksinlerin başlıca atılma yolu bağırsaklar, idrar ve terdir. Bu atılma yollarında aksama olduğunda veya detoks sistemleri düzgün çalışmadığında vücut salgılarında ve atıklarda asidik bir koku alınır. Karaciğerin detoks ihtiyacını gösteren bir diğer belirti dilin üzerinde paslı bir tabakanın olmasıdır. Çok fazla kırmızı et yenilmesi sindirim kanalında bakterilerin çürüme faaliyetinin artmasına bağlı olarak nefes kokusu, vücut kokusu ve kötü kokulu dışkıya neden olabilir.

4 – Kimyasal Duyarlılık: Modern dünyada hızla artmaktadır. Çoklu kimyasal duyarlılık [multiple chemical sensitivity] (MCS) adı verilen bu rahatsızlık tablosunun sebebi vücutta toksin birikimidir. Bir kimyasal toksine karşı meydana gelen tepkiler aslında vücudumuzun “artık yeter” demesidir.
Ağır metaller, egzoz gazları, pestisitler, sigara dumanı, sentetik parfümler ve oda kokuları gibi ürünler zararlı toksin kaynaklarının sadece birkaçıdır. Bunlar aynı zamanda her üç kişiden birinin duyarlı olduğu kimyasallar içerir. Çamaşır deterjanları, el sabunları ve şampuanlar gibi bakım ürünlerinin içerdiği kimyasal maddeler gerçek birer sağlık riskidir. Maalesef bunların çoğu güvenlik testine tabi tutulmamaktadır.

Yukarıda sayılanlar dışında sık görülen diğer toksik yüklenme belirtileri arasında şunlar sayılabilir:
• Şişkinlik ve gaz
• Cilt sorunları ve akne
• Uyku sorunları
• Aşırı tatlı tüketme isteği
• Sinüs rahatsızlıkları
• Baş ağrısı
• Kabızlık veya diyare
• Göz altında mor renkli torbalar
• Adet problemleri
Kuşkusuz bu belirtiler pek çok başka hastalığa bağlı olabileceğinden, ayırıcı tanı için toksik yüklenmeyi gösterebilecek ağır metal testleri, gıda duyarlılığı ve intoleransları, toksisite panelleri gibi ilgili laboraturar testlerinin yapılması yardımcı olacaktır.

 

%d blogcu bunu beğendi: