Risk analizi Kamu Kurumlarını’da Bağlıyor
Yönetim Akademisi uzman danışmanı, Birlik İş Güvenliği Enerji İşçi ve Çevre Sağlığı Eğitim Araştırma Derneği (BİR-DER) Başkanı Abdullah Bozkır, 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’na göre; iş kazalarını ve meslek hastalıklarını önleme adına işe başlamadan önce risk değerlendirmesi zorunlu olarak yapıldığını, uygulamanın kamu kurumlarını da bağladığını söyledi. Bozkır, “Risk analizi yaptırmayan işyerleri hakkında yasal işlem ve ağır cezalar uygulanıyor. Fakat kamuda adeta çıt yok. Kanuna göre tehlike sınıfına bakılmaksızın en az 1 kişi çalıştıran işverenler risk analizi yaptırmak zorunda.” dedi.Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, apartman, berber, ofis gibi yerlerde risk analizi örneği hazırlayarak kamuoyuna sundu. Apartman, berber, ofis gibi 1-2 kişinin çalıştığı yerlerde dahi risk analizi yapmak zorunlu ve yaptırmayan işyeri sahibi ciddi cezalarla karşı karşıya kalıyor.
Özel sektördeki uygulamanın kamu kurumlarını da kapsadığını belirten Bir-Der Başkanı Abdullah Bozkır, 2 bin öğrencinin eğitim gördüğü ve 100 öğretmenin çalıştığı bir okulda iş sağlığı ve güvenliği risk analizlerinin yapılıp yapılmadığının gündeme gelmediğini söyledi. Hastaneler, adliyeler ve valilikler gibi kamu kurumlarında da risk analizi yaptırılmasının zorunlu olduğuna dikkat çeken Bozkır, “Kamu kurumlarına iş sağlığı ve güvenliği henüz uğramamış durumda. Bu durum tabii ki bir çok soruyu da beraberinde getiriyor. Geçtiğimiz aralık ayının sonuna kadar tehlike sınıfına bakılmaksızın tüm işverenler risk analizi yaptırmak ve çalışanlarına yaptıkları işle ilgili iş sağlığı güvenliği eğitimi aldırmakla yükümlüler.” şeklinde konuştu.
RİSK ANALİZİ YAPTIRMAYAN OKUL 25 BİN LİRA CEZA ALIR
Hizmetli çalıştıran okulun, risk analizi yaptırmaması halinde yaklaşık 25 bin Türk lirası ödemek zorunda olduğunu anlatan Abdullah Bozkır şunları kaydetti: “Şaka değil gerçek çünkü işveren ne kadar okul aile birliği ise de Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) e-bildirge yapan okul müdürü. Tüm sorumluluk işverene ait olmakla birlikte; iş sağlığı ve güvenliğinin işyerinin bütününde benimsenmesi ve uygulanması sağlamak amacıyla bu risk değerlendirmeleri sürekli olarak gözden geçirilecek. Kanun, iş sağlığı ve güvenliğinde en iyi koşulları hedefleyerek, işyerlerinin mevcut durumunun sürekli iyileştirilmesini amaçlıyor. İşverenler, işyerinde var olan ya da dışarıdan gelebilecek tehlikelerin belirlenmesi ve bertaraf edilmesi için risk değerlendirmesi yaptıracak. Yaşlı, engelli, gebe veya emziren çalışanlar gibi özel politika gerektiren gruplar ile kadın çalışanların durumu da risk değerlendirmesinde özellikle dikkate alınacak. Çalışanların hassasiyetlerin saptanması ve riskli durumların belirlenebilmesi amacıyla tüm çalışanlar sağlık taramasına tabi tutulacak. İşveren risk değerlendirme raporlarını da göz önünde bulundurarak genel bir önleme politikası geliştirecek.”
Risk analizinin kamu ve özel sektörde zorunlu olduğuna dikkat çeken Bozkır, iş güvenliği uzmanı, işyeri hakimi ve sağlık memuru çalıştırma zorunluluğunun henüz kamuda başlamadığını dile getirdi. Bozkır, “TBMM gündemindeki tasarıya göre kamuda 2014 Temmuz’da iş güvenliği ve hekim çalıştırma zorunluluğu 2016 Temmuz’a kadar ertelenmesi kesin gibi.Fakat bu erteleme ne özel ne de kamuda risk analizi yaptırma zorunluluğunu ortadan kaldırmıyor. Tüm bunları göz önünde bulundurursak kamu ve özel sektörde işverenlere tavsiyemiz bir an önce risk analizlerini yaptırmaları ve tespit edilen eksiklilerin temrin süresi içinde yerine getirmeleridir.” diye konuştu.
Yorum yapılmamış