Veliköy Mh. Vatan Cd. No:15-19 Çerkezköy / TEKİRDAĞ
05538554158
salih@turktest.com.tr

MYK Mesleki Yeterlilik Kurumu ve Mesleki Yeterlilik Belgeleri

MYK Mesleki Yeterlilik Kurumu ve Mesleki Yeterlilik Belgeleri

30 Haziran 2012 Tarih   28339 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren  6331’nolu İş sağlığı ve Güvenliği Kanunun 2016 yılında çalışma hayatımıza bir çok yenilik getirecek.

İş güvenliği uzmanlarının ve işyeri hekimlerinin çalışma süreleri artırılıyor.

Bunlar dan öne çıkanları ele alırsak;  İş güvenliği uzmanlarının tehlike sınıflarına ve çalışan sayısına göre belirtilen çalışma süreleri artırılarak , 01/01/2016 tarihinden geçerli olmak üzere; iş güvenliği uzmanları, görevlerini yerine getirmek için süreler artırılarak. Az tehlikeli sınıfta yer alanlarda çalışan başına 6 dakikadan 10 dakikaya, tehlikeli sınıfta yer alanlarda çalışan başına 8 dakikadan 20 dakikaya, çok tehlikeli sınıfta yer alanlarda çalışan başına 12 dakikadan 40 dakika’ya çıkarılmıştır. İşyeri hekimlerinde çalışma süreleri artırımına giderek tehlike sınıfına göre 4,6,8 dakika olan süreler 5,10,15 olarak değişmiştir. 01/07/2016 Tarihi itibarı ile çalışan sayısı 50 nin altında olan az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri ile Kamuda 657 tabi çalışanlar için iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personeli çalıştırma zorunluluğu başlayacaktır.

MYK Mesleki Yeterlilik Kurumu süreci ile Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğünün vermiş olduğu belgeler geçersiz oluyor.

Konuyu biraz daha açmanın kamuoyunu aydınlatmak için faydalı olacağına inanıyorum. İş kazalarının ve meslek hastalıklarının oluşumunda belki de en temel sorunlar içinde yer alan unsurun mesleki yetersizlik ve liyakatsizlikten kaynaklandığını söylemek abartı olmaz sanırım. Özellikle tehlikeli ve çok tehlikeli işler kapsamında olan sektörlerde yaşanan kazların sıklığı maddi ve manevi kayıpların topluma ve ülke ekonomisine vermiş olduğu göz önünde bulundurursak mesleki yeterliliğin ne denli önemli olduğu aşikârdır. Bilindiği üzere tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalışanlara mesleki yeterlilik sağlamak amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğünün vermiş olduğu 40 saatlik eğitimle alınan belgeler geçerli kabul ediliyordu.25  Mayıs 2016 ‘den itibaren 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununa göre ustalık belgesi almış olanlar ile Millî Eğitim Bakanlığına bağlı meslekî ve teknik eğitim okullarından ve üniversitelerin meslekî ve teknik eğitim veren okul ve bölümlerinden mezun olup, diplomalarında veya ustalık belgelerinde belirtilen bölüm, alan ve dallarda çalıştırılanlar için MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi şartı aranmıyor. Söz konusu belgeler dışındaki bütün belgeler 25/05/2016 itibarı ile geçersiz olacak. MYK Mesleki Yeterlilik Kurumu sertifikaları ücretleri 2017 yılı sonuna kadar tamamı devlet tarafından karşılanacak, işverene ve çalışana bir yük getirmeyecektir. İşverenlerin mağdur olamamaları için süreci takip etmeleri önemlidir.

 

İşveren ve çalışanları yakından ilgilendiren MYK Mesleki Yeterlilik Kurumu nedir?

Kanun 5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanununda da önemli değişiklikler yaparak. Kademeli olarak uygulamaya geçen kanun 2015 yılında  çalışma hayatımızda çok önemli adımlar atıldı. Mesleki Yeterlilik Belge zorunluluğu getirildi. Söz konusu Kanuna göre;  “Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerden olup, Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından standardı yayımlanan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca çıkarılacak tebliğlerde belirtilen mesleklerde, tebliğlerin yayım tarihinden itibaren on iki ay sonra Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanununda düzenlenen esaslara göre Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olmayan kişiler çalıştırılamayacaktır.” Şeklinde.Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının 25/05/2015 tarihinde yayımlamış olduğu ilk tebliğ ile 40 meslekte belge zorunluluğu kapsamına alınmıştır kapsam zamanla genişlemeye devam ederek meslekler ilave edilerek  106 meslek daha söz konusu tebliğ kapsamına alınması planlanmaktadır. Tehlike sınıfına göre tebliğ ekindeki listede yer alan branşlar/meslekler MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi almadan çalışma yasaklanmış ve belge alma zorunluluğu getirilmiştir.

25/05/2016 tarihinden sonra  MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayan kişiler bu mesleklerde çalıştırılamayacaktır.

Çalıştıranlara ciddi para cezaları uygulanacaktır. Şu an zorunluluk arz eden meslekler ise şöyle;Ahşap kalıpçı ,alçı levha uygulayıcısı,alçı sıva uygulayıcısı,alüminyum kaynakçısı,bacacı,bacacı,betonarme demircisi,betoncu,çelik kaynakçısı,direnç kaynak ayarcısı,doğal gaz altyapı yapım kontrol personeli,doğal gaz çelik boru kaynakçısı,doğal gaz ısıtma ve gaz yakıcı cihaz servis personeli,doğal gaz işletme bakım operatörü,doğal gaz polietilen boru kaynakçısı,doğal gaz polietilen boru kaynakçısı,duvarcı,endüstriyel boru montajcısı,hidrolik pnömatikçi,hidrolik pnömatikçi,ısı yalıtımcısı,ısıtma ve doğal gaz iç tesisat yapım personeli,inşaat boyacısı,iskele kurulum elemanı,kaynak operatörü,makine bakımcı,makine bakımcı,makine bakımcı,otomotiv elektromekanikçisi,otomotiv ,ekanikçisi,otomotiv montajcısı,otomotiv sac ve gövde kaynakçısı,panel kalıpçı,plastik kaynakçısı,seramik karo kaplamacısı,ses yalıtımcısı,sıvacı,su yalıtımcısı,tünel kalıpçısı,yangın yalıtımcısı

 

Abdullah BOZKIR

(BİR-DER) Birlik İş sağlığı ve Güvenliği Dernek Başkanı

A sınıfı İş Güvenliği Uzmanı

OHSAS 18001 İş sağlığı ve Güvenliği Baş Denetçisi

053151001000

 

Yorum yapılmamış

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d blogcu bunu beğendi: