Kısa Kısa Soru Cevap
OSGB Nedir?, OSGB Nereden Alınır?, İş yeri hekimliği ve iş yeri hekimliği sertifikası gibi sıkça sorulan soruların cevaplarını derledik.
OSGB Nedir?
Ortak Sağlık Güvenlik Birimi (OSGB), İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri yönetmeliği ile tanımlanmış; en son yasal düzenlemelere göre 1 işçinin dahi çalıştığı sanayiden sayılan ve sayılmayan her türlü iş yerine; iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı sağlayan kuruluşlardır.
OSGB Nereden Alınır?
Tekirdaği İstanbul, Kırklareli, Edirne, Çanakkale, Balıkesir, Bursa, Kocaeli, Bilecik, Kütahya, İzmir, Aydın, Manisa illerinden herhangi birinde/bir kaçında iş yeri sahibiyseniz size hizmet verebiliriz.
İş yeri hekimliği sertifikalarının geçerlilik süresi ne kadardır?
İş yeri Hekimliği belgesi sahibi olan kişilerin, belgelerini aldıkları tarihten itibaren beş yıllık aralıklarla eğitim kurumları tarafından düzenlenecek yenileme eğitim programlarına katılması zorunludur. Bu eğitimin süresi 30 saatten az olamaz.
İş yeri hekimliği kurslarına kimler katılabilir?
Türkiye’deki tıp fakültelerinden ya da yurt dışındaki tıp fakültelerinden mezun olup, YÖK’ten denkliğini almış ve diploması Sağlık Bakanlığı’nca onaylanmış hekimler katılabilir.
İş yeri hekimliği ve iş güvenliği uzmanlığı eğitimini kimler ya da hangi kurumlar verir?
İş güvenliği uzmanları, iş yeri hekimleri ve diğer sağlık personelinin eğitimlerini vermek üzere Bakanlıkça yetkilendirilen kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler ve 13/1/2011 tarihli ve 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununa göre faaliyet gösteren şirketler tarafından kurulan müesseseler bu eğitimleri verebilir.
İş yeri hekimliği sertifikalarının geçerli olup olmadığı nasıl ayırt edilir?
Yönetmelikte de belirtildiği gibi, 16.12.2003 tarihinden önce TTB tarafından, bu tarihten sonra da Bakanlığın verdiği iş yeri hekimliği sertifikaları geçerlidir.
Türk Tabipleri Birliğinden alınan iş yeri hekimliği sertifikası geçerli midir?
16.12.2003 tarihinden önce TTB tarafından verilen iş yeri hekimliği belgeleri geçerlidir. 16.12.2003 tarihinden sonra TTB tarafından verilen iş yeri hekimliği belgeleri ise 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Geçici Madde 5’e göre mevcut iş yeri hekimliği sertifikalarını bu Kanunun yayımından itibaren bir yıl içinde Bakanlıkça düzenlenecek belge ile değiştirmeleri şartıyla geçerlidir.
İş güvenliği uzmanlarının sertifikalarının geçerlilik süresi ne kadardır?
İş güvenliği uzmanı belgesi sahibi olan kişilerin, belgelerini aldıkları tarihten itibaren beş yıllık aralıklarla eğitim kurumları tarafından düzenlenecek yenileme eğitim programlarına katılması zorunludur. Yenileme eğitim programlarının süresi 30 saatten az olamaz.
Aklınıza takılan tüm diğer sorular için bizimle iletişime geçebilirsiniz.