İş Güvenliğinde İş Hijyeni Nedir?
Çalışılan yerlerde görülen ve birçok hastalığa sebebiyet veren faktörleri tanımlamak için kullanılan bir kavramdır.Çalıştığımız ortamın temiz ve hijyenik olması, hem çalışan kişiler hem de işveren açısından uygun olacak ve sağlığı da olumsuz yönden etkilemeyecektir. Sağlığımızı tehdit eden maddelerden ortamın mutlaka arındırılması gerekir. Bu maddeleri kimyasal olarak şöyle sıralayabiliriz; zehirli sıvı ve katılar, zehirli gazlar, tehlikeli maddeler ve tozlar olarak sınıflandırılabilir. Biyolojik olarak ise; Bakteriler, virüsler, mantarlar vs.
Alınacak Önlemler
- Teçhizat Değişimi: İş yerlerinde havayı kirleten teçhizatlar varsa bunların bakımı zamanında yapılmalı, eğer bakım yapılacak durumda değillerse de mutlaka değiştirilmelidir.
- Zehirli olmayan maddelerin kullanılması: Eğer şartlar uygunsa zehirli olmayan maddeler kullanmak, iş hijyeni açısından oldukça önemlidir.
- İş yerlerinin düzeni: Hijyen açısından iş yerlerinin düzeni de oldukça önemlidir. Temiz ve düzenli olan iş yerlerinde hijyen problemi yaşanmaz. Çalışılan yerlerin sık sık ve kolay bir şekilde havalandırılabilir mekanlar olması tercih edilmelidir.
İş Yerlerinde Hijyen Sağlamanın Nedeni
Çalışan kişilerin hem fiziksel hem de psikolojik anlamda en üst seviyeye getirilmesi iş hijyeninin kalitesine bağlıdır. Çalışan kişilere ergonomik bir ortam sağlanması gerekir. Hijyen olmayan bir ortamda çalışmak kısa bir süre sonra çeşitli sağlık problemlerini ortaya çıkarmış olur ve aynı zamanda verimliliği de düşürmüş olur.
Çalışma ortamında olan hijyensizlik, çalışan kişilerin birçok sağlık problemi ile karşılaşmasına sebep olur. Bu sebeple işveren kişilerin, mutlaka çalışan kişilerin sağlığını korumak amacıyla hijyenik önlemler alması gerekir. Bu yasal bir yükümlülüktür. Boğucu gazlar, tozlar ve kimyasal gazlar meslek hastalıklarına sebep olabilmektedir. İş veren kişilerin sorumlulukları ise çalışanlarını korumaktır. Bu sebeple mutlaka çalışanlarının sağlığını olumlu yönde etkileyecek adımlar atılması gerekir. Bunun başında ise iş yerlerinin hijyeni gelir. Her yıl içerisinde birçok çalışan kişi meslek hastalığına yakalanmaktadır. Bunun önüne geçebilmek açısından iş hijyeni konusuna dikkat etmek gerekir.
İş Güvenliğinde İş Hijyeni nin Amacı
- Tüm çalışan kişilerin fiziksel ve ruhsal hallerini en üst seviyeye getirmek,
- Çalışma ortamı ve çalışma koşullarının yol açabileceği sağlık sorunlarını ortaya koymak ve önlemler almak,
- Sağlığı bozabilecek her türlü etkene karşı çalışan kişileri korumak,
- İş yerlerince teknik koruma önlemlerini almak.
Yorum yapılmamış