Veliköy Mh. Vatan Cd. No:15-19 Çerkezköy / TEKİRDAĞ
05538554158
salih@turktest.com.tr

Osmanlı’dan Günümüze Yıllar İçinde İş Güvenliği Ve Sağlığı Geliştirildi

Osmanlı’dan Günümüze Yıllar İçinde İş Güvenliği Ve Sağlığı Geliştirildi

osmanli

İtalyan Fizikçi olan Bernardino Ramazzini ile dünyamıza giren İş Sağlığı ve Güvenliği konusu, yıllar içinde gelişerek çalışma ortamı ve koşullarının iyileştirilmesine çok büyük katkıda bulunmuştur.

Osmanlı Kuruluşundan itibareni insana verdiği önem ile dikkat çekmektedir. İnsana verilen önem çalışma hayatına da yansımıştır. Nitekim 1869 yılında madenlere özel olarak “Maden Kanunnamesi” çıkarılmıştır. Bu kanun sayesinde maden çalışma hayatı düzenlenmiş. Bu günki İş Güvenliği Uzmanı sorumlulukları maden mühendsilerinde tanımlanmıştır.

1887 ve 1906 yıllarında da madenle ilgili kanunnameler yayınlanmıştır. Örneğin bu kanunnamelerde geçen;

Zararlı ve tehlikeli olan gazları yok etmek

Ocaklarda yeterli derecede temiz yeni havanın sürekliliğini sağlamak

Nefeslik açmak ve gerekli tenknik aletlerin bulundurulmasını sağlamak

12 saatte bir emniyet lambasıyla muayeven ve kontrol ederek ocağın sağlıklı ve güvenliği olduğundan emin olarak amelenin ocağa inmensine müsaade etmek ve buna benzer bir dizi görevlerin olduğunu belirtmiştir.

Maddeler bize o dönemlerde İş Güvenliğine verilen önemi yansıtmaktadır.

O yıllarda diğer yabancı milletlerin çıkardığı kanunlarda incelenip Osmanlıca’ya tercüme edildikten sonra ülkenin gerekisinmlerine göre kanunnameler çıkarılmıştır. Cumhuriyet dönemine gelindiğinde ise; her ülkenin önem verdiği gibi maden ve maden koşullarının iyileştirilmesine önem verilmiştir. 1932 yılında “Millet Cemiyeti Üyeliği” ve Uluslararası “Çalışma Örgütü” (İLO)’ya üye olunmuştur. 1945 yılında “Çalışma Bakanlığı” kurulduktan hemen sonra “İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği çalışmaları günümüz şartlarına entegre edilmeye başlanmıştır.

Çeşitli İşçi Yasalarından sonra en son 4857 sayılı İş Kanunu yürürlüğe girerek işçilerin çalışma hayatı ve hakları gelişen teknolojiye uyarlanmaya devam edilmiştir. Son olarak 30 Haziran 2012 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu çeşitli yükümlülükler getirerek çalışma hayatımızı bütünüyle incelemeye başlamıştır.

Yönetim Akademisi Ortak Sağlık Güvenlik Birimi; müşterilerinin yasal şartlara uygun faaliyet göstermelerini sağlamak ve çalışanların hayatlarını korumak amacıyla 2004 yılında Cantuğ Danışmanlık olarak çıktığı yola 2012 yılında uzman, genç ve dinamik kadrosuyla Bursa, Manisa, Tekirdağ ve çevre illerde Tek Kapıdan Tüm Çözümler sloganıyla; İş Sağlığı Güvenliği, Periyodik Teknik Kontroller, Ortam Ölçümleri, İşe giriş sağlık muayeneleri, Mobil Sağlık hizmetleri, Mesleki-Teknik Eğitimler, Hijyen Eğitimleri, Kişisel Gelişim Eğitimleri, Kalite Belgelendrime ve Danışmanlık gibi bir çok konuda kamu kurum ve kuruluşlara yol arkadaşı olan Yönetim Akademisi; Vizyonunu gelecek yüzyıla da hizmet vermeye devam etmek olarak belirlemiştir.

Bursada Yaşam Sayı : Mayıs 2016 Sayfa: 317 

 

Yorum yapılmamış

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d blogcu bunu beğendi: