Veliköy Mh. Vatan Cd. No:15-19 Çerkezköy / TEKİRDAĞ
05538554158
salih@turktest.com.tr

TÜRKİYE DE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNE GENEL BİR BAKIŞ

TÜRKİYE DE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNE GENEL BİR BAKIŞ

İş sağlığı ve güvenliği son zamanlarda Dünya ‘ da ve Türkiye ‘ de önemli konular arasında yer almaya başladı. Gelişmiş ülkelerde bu kavram geçtiğimiz senelerde benimsenmiş ve yapılan çalışmalardan olumlu sonuçlar alınmıştır.

Türkiye de iş sağlığı ve güvenliği kayıtlarına bakıldığında her gün 217 iş kazası olmakta ve bu kazalar sonucu 4 işçi hayatını kaybetmektedir. Bu istatistiklere göre Avrupa ‘ da birinci Dünya ‘ da ise üçüncü sırada yer almaktayız. Bu da Türkiye ‘ de iş sağlığı ve güvenliği çalışmalarına gereken önem verilmediğinin bir göstergesidir. Gereken önem verilmesi için ilk önce işverenler bu konuda bilinçlendirilmeli daha sonra çalışanlar eğitilmelidir çünkü işveren çalışmaları prosedür olarak görürse çalışanlarına da bu şekilde davranacak ve onlara yol gösterici olmayacaktır ve biz uzmanların aldığı hiçbir güvenlik önlemine uymayacaktır. Sonuç olarak işe işveren bilinçlendirilmesi ve eğitilmesinden başlanmalı ve gerekli güvenlik önlemleri göz ardı edilmeden alınmalıdır. Zaten yapılan araştırmalara göre iş kazalarının %88 insan kaynaklı (tehlikeli hareketler) ;%10 u mekanik hata ve %2 si kaderdir. Bu tabloya bakılarak gerekli iş sağlığı ve güvenliği çalışmaları yapıldığında kazaların %88 nin önlenebileceği görülmektedir. Bu çalışmalar ekip çalışması olmalı ve bu ekip uyum içerisinde olmalıdır ki bu çalışmalara risk analiz çalışmaları denir. Risk analiz çalışmalarıda kısa sürede olmamalı , çalışma ortamı uzun bir saha gözleminden sonra ekiple beraber değerlendirilierek risk analiz çalışmalarına başlanmalıdır.

Örneğin yüksekte çalışma bir tehlikedir ve sonuçları kötüdür. Yüksekten düşme ise bir risktir. Bu riski önlemek için yüksekte çalışırken dikkatli olunmalı , işveren tarafından temin edilen baret , emniyet kemeri vb. kişisel koruyucu donanımlar kullanılmalıdır. Bununla beraber çalışanlar bu konuda uyarılmalı ve eğitilmelidir. Eğitimler uzman kişiler tarafından verilmelidir ki bu yasal bir mecburiyettir. Eğitimler tamamlandıktan sonra işverenler , çalışanlar ve uzmanlar birlikte iş sağlığı güvenliği çalışmalarını uyum içerisinde sürdürülmelidir. Tüm bu çalışmalar yapıldıktan sonra Türkiye de de iş sağlığı ve güvenliği benimsenecek ve çalışmalardan olumlu sonuçlar alındıkça daha geniş alana yayılacaktır.

Gizem UĞURLU ÇİNAR

İş Güvenliği Uzmanı, Jeoloji Mühendisi09

 

Yorum yapılmamış

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d blogcu bunu beğendi: