İSG Eğitimi ile İş Kazaları Arasındaki İlişki
İş kazalarının nedenleri arasında eğitim eksikliği önemli ölçüde yer almaktadır. İş kazalarının sebepleri incelendiğinde çalışanlara yeterli mesleki eğitimin verilmediği ,ihtiyaç duyulan alt yapının oluşturulmadığı,iş sağlığı ve güvenliği açısından riskli sektörlerde eğitim seviyesi düşük işçilerin çalıştırıldığı,işbaşı eğitimi ve hizmet içi eğitiminin mevzuatın öngördüğü ölçüde yerine getirilemediği,yapılması gerekenlerin tam anlamıyla yapılamadığı görülmektedir. Tabiki işverenlerin eğitimi zaman kaybı ve gereksiz maliyet olarak görmesi de iş kazalarının sebepleri arasındadır.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı iş müfettişleriyle yapılan bir araştırmaya göre; müfettişlerin denetimlerde tespit ettikleri en büyük eksiklik ve kusur, işyerlerinin “%82,9” gibi büyük bir kısmında; işverenin ve işçilerin eğitimsizliğidir. Aynı araştırmada iş müfettişlerinin yarıdan fazlası, iş güvenliği ile ilgili kazaları ve meslek hastalıklarının asgariye indirilmesi için alınacak en önemli tedbirin, işyerlerinde periyodik olarak iş sağlığı ve güvenliği eğitim programının uygulanması olduğunu belirtmişlerdir.
İş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin daha sağlıklı bir şekilde uygulanabilmesi için öncelikle işverenlerin eğitim alması gerekmektedir.İşverenlerin bilinçli olması demek, iş sağlığı ve güvenliği çalışmalarının zorunluluk değilde çalışanların sağlık ve güvenliği olduğu olgusunu anlaması ve bu anlamda gerçekçi çalışmaların yapılabilmesi demektir.
ERSİN MERT
İSG UZMANI
TEKNİK ÖĞRETMEN
Yorum yapılmamış