Veliköy Mh. Vatan Cd. No:15-19 Çerkezköy / TEKİRDAĞ
05538554158
salih@turktest.com.tr

AB Raporu Doğruladı, Ölümlü Kaza Rakamları Gerçeği Yansıtmıyor

AB Raporu Doğruladı, Ölümlü Kaza Rakamları Gerçeği Yansıtmıyor

Yönetim Akademi  Uzman Danışman ,(BİR-DER) Başkanı, A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Abdullah Bozkır, 2014 Avrupa Birliği İlerleme Raporu’na göre iş sağlığı ve güvenliğinde hükümetin rakamlarının gerçekleri yansıtmadığını söyledi. Bozkır, “Resmi istatistiklerle gerçeklerin örtüşmediği ölümlü kazaların daha yüksek olduğu ifade ediliyor. İş kazalarında ve meslek hastalıklarında Türkiye’nin dünyada üçüncü, Avrupa’da birinci olduğu belirtiliyor.” dedi.

AB İlerleme Raporu’ndaki iş kazaları bölümünü değerlendiren Abdullah Bozkır, rapora göre, hükümetin kamuoyuna açıkladığı ölümlü kazaların gerçeği yansıtmadığını öne sürdü. Bozkır şunları kaydetti: “Bütün kayıtlar tutulsa sıralamayı siz hesap edin. Söz konusu raporda ölümcül iş kazalarının izlenmesinde, kayıt altına alınmasında daha şeffaf olunması gerektiği vurgulanıyor. Ayrıca AB 2014 İlerleme Raporunda iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili olarak; 6331 sayılı kanunu henüz tam olarak uygulanabilir olmadığı, ciddi sıkıntılar olduğunun altı çiziliyor. Madencilik, taş ocakçılığı ve inşaat sektörü gibi en riskli sektörlerdeki yetersizliğin Soma maden felaketi ve yanı sıra inşaat sektöründe meydana gelen iş kazaların olumsuz durumun göstergesi olduğu ifade ediliyor. Etkin önleme ve denetiminde boşluklarının olduğunu ve bu boşlukların giderilmesi için sosyal tarafların STK’larla işbirliği içinde profesyonel çözüme odaklı organizasyonlar yapılması hususunda tavsiyelerde bulunuluyor.”

‘DURUM KÖTÜ AMA YÖNETENLER BUNU KABUL ETMİYOR’

Rapora göre Türkiye’deki iş kazalarında durumun iç açıcı olmadığını dile getiren Birlik İş Güvenliği Enerji İşçi ve Çevre Sağlığı Eğitim Araştırma Derneği (BİR-DER) Başkanı, A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Abdullah Bozkır, şöyle devam etti: “Yani durum hiç iç açıcı değil, bu işi yönetenler eleştiri kabul etmiyor. Acaba ayrı dünyalarda mı yaşıyoruz bilemiyorum. Bizim amacımız üzüm yemek, bağcıyı dövmek değil. İş sağlığı ve güvenliğinde övünülecek bir durumda olmadığımız aşikar. Söz konusu ilerleme raporunda; Türkiye, İş Sağlığı ve Güvenliği Geliştirme Çerçevesine ilişkin 187 sayılı Uluslararası Çalışma Örgütü Anlaşması’nı onayladığına vurgu yapılmıştır. Çalışma hayatı ile ilgili olarak; Türk İş Kanunu, Avrupa Birliği müktesebatına daha uyumlu hale getirilmesi ve ilgili mevzuatın daha iyi uygulanması; sektör, istihdam durumu ve cinsiyete dayalı büyük farklılıklarla da olsa, İş Kanunu kapsamında olmayan kayıt dışı istihdam oranında yüzde 33.6 azalma olduğu vurgulanmıştır. Taşeron işçiler özellikle gayri resmi istihdam, kötü çalışma koşulları, haksız biçimde işten çıkarma ve sendikalara katılma zorlukları riskleri ile karşı karşıya olduğunun altı çizilmiştir. Türkiye taşeron işçilik ve geçici iş gibi diğer istihdam biçimlerini AB müktesebatı doğrultusunda düzenlemediği ve gereken hassasiyetin gösterilmediği ifade edilmiştir.”

 

Yorum yapılmamış

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

%d blogcu bunu beğendi: