İşyerlerinde Tetanoz Tehlikesi
Pek çoğumuz Tetanos hastalığının sadece paslı çivi batması nedeniyle oluştuğunu düşünürüz. Fakat Tetanos, basil türünden bakterilerin, insan vücudunda bulunan açık yaralardan ya da batma yoluyla vücuda girmesiyle oluşan bir hastalıktır. Halk arasında kazıklı humma diye de bilinir. Çok ateşli ve tehlikeli bir hastalıktır. Vücutta hissedilen en belirgin özelliği kasların çok ağrılı bir biçimde kasılmasıdır. Ölüme dahi sebep olabilecek bir sinir sistemi enfeksiyonu da denilebilir.
Örneğin, mutfakta çalışan bir işçinin bıçak darbesi ile kesilen parmaktaki yaradan ya da profil kesme atölyesinde çalışan bir işçinin metal yüzeylere teması sonucu oluşan yaralanmalarda, tetanos bulaşabilmektedir. Açık havada ve metallerle çalışanların çoğunlukta olduğu inşaat sektörlerinde sıklıkla rastlanabilir. Yani hastalığa neden olan bakteri nemli ve paslı metal yüzeyleri çok sevmekle birlikte yıllarca toprakta serbest halde de canlı kalabildiği bilinmelidir. Direk temas ile bulaşabildiği gibi havadaki tozlardan da bulaşabilir. Bu nedenle açık yaralarla ve aşı olmadan çalışılmasına müsaade edilmeyecek şekilde ilgili düzenlemeler yapılmalıdır.
Ciddi yaralanmalarda, ilgili Sağlık Kuruluşları bu aşıyı uygulamaktadır. Fakat ciddiye alınmayan ufak yaralanmalar ve açık yaralar sebebiyle ilgili bakterinin vücuda bilinmeden girme ihtimaline karşı önceden aşılanma mutlak önem taşır.
Tetanos aşısı tetanos hastalığından korunmak için uygulanan bir aşı yöntemidir. Aşı ile birlikte belli dozajda mikroplar vücuda enjekte edildikten belli bir süre sonra vücuttaki antikorlar mikroplu hücreleri bulup yok eder ve vücudun bu mikroplara karşı bağışıklık kazanarak hastalıkların önüne geçilmesini sağlar.
Uygun dozlarda uygulandığı takdirde aşı yetişkinlerde 5-10 yıl arasında koruma sağlayacaktır.
Aşının kızarıklık, hafif ağrı ve şişme gibi yan etkileri olabilir. Bu nedenle yetişkinler tarafından pek kabul edilmese de korkuyla karşılanır ve aşı yapılmak istenmez.
Çocuklarda ve anne adaylarında süreç Sağlık Bakanlığı tarafından takip edildiğinden ilgili aşılamalar genelde doğru zamanlarda uygulanır. Fakat birçok işyerinde konunun takip edildiğini söylemek zordur.
Bu nedenle işverenler tarafından ciddiye alınması gereken bir konudur. İşyerlerinde çalışanların konuyla ilgili doğru bilgilendirilmesi gereklidir. İşe girişte ve devamında doğru doz uygulaması ile çalışanlar aşılanmalıdır. Bu konuda işyeri hekimlerinin tavsiyeleri ve konuyu takibi önem arz eder.
Çalışanlar aşı sonrası kendilerine verilen aşı kartlarındaki dozajları takip etmeli ve işyeri hekimlerinin kontrolü altında uygun dozajlar tamamlanarak aşılanma yapılmalı ve çalışanlar koruma altına alınmalıdır.
Tetanoz Nedir? Tetanoz Aşısı Nedir ?
Tetanoz Aşısının Yan Etkileri. Tetanoz Belirtileri. Tetanoz Nedir? Tetanoz (Kazıklı Humma), Clostridium Tetani denilen sporlu bakterinin salgıladığı toksine bağlı olarak gelişen bir enfeksiyon hastalığıdır. Toprakta, nemli ortamda, gübre içerisinde oksijensiz ortamda yaşayabilen ısıya dayanıklı bir mikrop olan tetanoz mikrobu, salgıladığı toksin ile omuriliğe ve sinir sistemine zarar verir.
Tetanoz mikrobu spor adı verilen forma gelmesiyle kendini dış ortamda canlı tutabilecek özelliğe sahip olur ve yıllarca toprakta canlı kalabilir. Bakterinin oluşturduğu sporlar ısıya ve kimyasal ajanlara karşı oldukça dayanıklıdır ve öldürmesi çok zordur.
Tetanoz Bulaşıcımıdır?
Tetanoz hastalığı insandan insana bulaşmaz.
Tetanoz Nasıl Bulaşır?
Tetanoz mikrobun toprak, toz, hayvan dışkılarıyla bulaşmış yaralanmalar sonrası bulaşır ve oluşturduğu zehiriyle sinir sistemine geçer, kas felçlerine yol açarak ölümcül sonuçlara neden olur. Hastalık bulaştıktan sonra tedavisi zordur ve ölüm oranı yüksektir.
Ameliyat yaraları, damardan ilaç kullanımı, yaralanmalar, sıyrıklar, açık yaranın etraftan bulaşması, deri yaraları, hayvan ısırıkları, diş enfeksiyonları, piercing ve dövme gibi durumlar bakterinin vücuda girmesine neden olur.
Her çeşit kirli yaralanma durumunda önce temiz sabunlu suyla ardından da oksijenli suyla yıkanmalı. Sonra alkol ve tentürdiyot gibi bir dezenfektanla temizlik yapılmalıdır.
Tetanoz Ne Zaman Belli Olur?
Vücuda giren mikrobu belirti göstermesi için geçen kuluçka süresi 2-14 gündür.
Tetanoz Nasıl Anlaşılır – Tetanoz Belirtileri Ne Zaman Başlar?
Kuluçka döneminden sonra toksininin merkezi sinir sistemi üzerindeki etkisiyle belirtiler ortaya çıkar. Çenede, boyunda, omuzlarda ve sırtta kasılmalar oluşur. Daha sonra karın, kol ve bacaklara yayılır. Tetanozun en çok görülen şeklinde ilk belirti çene kitlenmesidir. Çene ve ağızdaki spazmlara bağlı yutma güçlüğü oluşur. Ayrıca ateş, terleme, kan basıncı artışı ve kalp hızında artış görülür.
Tetanoz Öldürür mü?
Salgıladığı zehirle tüm vücutta felç ve kasılmalara yol açar. Hastanın bilinci kaybolmaz ama solunum sistemi felci gelişirse solunumu bozulur ve solunum yetmezliğinden hayatını kaybeder.
Tetanoz Aşısı Ne Zaman Yapılır?
Tetanoz aşısı toksoid denilen inaktive toksindir. Difteri – tetanoz – boğmaca (DBT) aşısı, difteri ve tetanozun zararsız hale getirilmiş toksinlerini ve ölü boğmaca mikrobunu içerir. Tam etki sağlaması açısından DBT aşısının çocukluk döneminde 5 defa uyuglanması gerekir. İlk 3 doz 2, 3 ve 4. aylarda, 4. doz 16-24 ay arasında, 5. doz ise ilköğretim 1. sınıfta uygulanmaktadır.
Gebelikte Tetanoz Aşısı
Anne adayına hamileliğinin 20. haftasından itibaren 2 doz tetanoz aşısı yapılır. 15-49 yaş arasındaki kadınların 5 doz tamamlayacak şekilde tetanoz aşısı olması gerekir. Yeni doğan bebeklerde tetanoz sebebiyle ölüm oranı oldukça fazladır. Yeni doğan bebekte emme güçlüğü en çok görülen belirtidir. Yenidoğan tetanozuna yakalanan bebekler doğumdan sonraki 3-28 gün arasında emmeyi bırakır ve kaslarındaki kasılmalar nedeniyle vücutları kaskatı kesilir.
Yenidoğan tetanozu, aşı olmamış annelerden ve temiz olmayan şartlarda doğan bebeklerin göbek kordonunun steril olmayan aletlerle kesilmesinden dolayı oluşur. Gebelik sırasında aşılanma bebeğin koruyucu miktarda tetanoz antitoksiniyle doğmasını sağlar.
Hamilelikte yapılmaması gereken aşılar canlı virüs aşılarıdır. Canlı virüs aşıları yapılması durumunda 4 hafta gebe kalınmaması gereklidir.
Tetanoz Aşısı Kaç Yıl Korur?
Hastalığın geçirilmesi bağışıklık sağlamaz. Tetanoza karşı bağışık hale gelmek için en az 3 doz aşının uygulanması gerekir. Aşıdan sonra 10 yıl geçmişse risk vardır. Tetanoz aşısı canlı aşı olmadığı için sağladığı bağışıklık zaman içerisinde azalır. Çocukken ya da erişkin yaşta aşı serisi tam olarak uygulanmışsa ve her 10 yılda bir uygulanıyorsa etkinliği %100′dür.
Tetanoz Aşısının Yan Etkileri
Tetanoz aşısı sonrası bölgesel ağrı, şişlik, kızarıklık, lenf bezi büyümesi ve ateş oluşabilir. Ağrı, kızarıklık ve şişlik gibi etkiler 4. ve 5. dozlardan sonra daha fazla görülür. Bazı çocuklarda, aşının uygulandığı kol veya bacak tamamen şişebilir ve birkaç gün sonra kendiliğinden düzelir.
Yorum yapılmamış